De meeste sporters kunnen wel meepraten over blessures. Sporters zijn natuurlijk gevoeliger voor blessures dan niet-sporters en iedere sport heeft ook 'eigen blessures'. Typische sportblessures zijn bijvoorbeeld rugklachten, hamstringblessures of schouderproblemen. Toch is het niet altijd duidelijk wat precies de oorzaak is en vaak uit de klacht zich op een andere plek dan de plek van oorsprong.
Omdat de osteopathie niet alleen kijkt naar de beweeglijkheid van spieren en gewrichten maar zal bewegingsvrijheid van organen, kan osteopathie een geschikte therapie zijn om steeds weer terugkerende blessures te behandelen.
Sport, training en wedstrijden kunnen het lichaam flink belasten en wanneer de belastbaarheid van het lichaan onvoldoende is, kan dit zich uiten in klachten of blessures. (Top)sporters balanceren vaak op de grens tussen het verbeteren van hun prestaties en een te grote belastbaarheid voor het lichaamcontinue op het randje van net genoeg belasting om beter te worden of net te veel belasting, wat leidt tot blessures. Osteopathie doet dan twee dingen: belastbaarheid optimaliseren en blessures of klachten behandelen.
Preventie van blessures
Ook op het gebied van blessurepreventie kan osteopathie uitkomst bieden, want klachten of blessures ontstaan bijna nooit plotseling. Vaak kan een osteopaat aan de gevonden blokkades in het lichaam al voelen welke klachten zich aan het ontwikkelen zijn. Hier grijpen we dan op in om die klachten waar mogelijk te voorkomen.